C - HOUSE: COLLABORATION

DATA AND CREDITS

 

COLLABORATIVE PROJECT BETWEEN ALAN CONNOLLY, STEVEN CONNOLLY AND GRAINNE DALY.

CLIENT - PRIVATE

 

LOCATION - PROSPEROUS, CO. KILDARE

 

HOUSE - ORIGINALLY A FIVE BEDROOMED TRADITIONAL c. 1980's BUNGALOW, REBUILT c. 2010

 

ON-SITE: SEPTEMBER 2009 - MAY 2010

 

CIVIC / STRUCTURAL ENGINEER: KJWG CONSULTING CIVIL / STRUCTURAL ENGINEERS

 

QUANTITY SURVEYOR: MULCAHY MCDONAGH AND PARTNERS (MMP) 

 

PHOTOGRAPHY: PAUL TIERNEY

 

STATUS - COMPLETED

 

LINKS:

http://www.dezeen.com/2012/03/28/c-house-by-dot-architecture/

 

http://www.archdaily.com/217801/c-house-soc-arc/

 

PUBLICATIONS

Architecture Ireland Edition 261

AS FEATURED ON RTE HOME OF THE YEAR, 26th MARCH 2015, 8:30pm, RTE1

PROJECT DETAILS

 

This Project was a collaboration carried out between Alan Connolly, Steven Connolly and Grainne Daly completed in 2010.

In August 2008 a 1980s family home in rural county Kildare lay submerged under 1m of water during three separate, unprecedented flash floods. The family devestated by the loss of their home saw the opportunity in rebuilding, to remodel the house while making it safe from possible future floods. 

Alterations to the existing ground levels were essential. The existing slab and raft foundations were to be reused as much as possible to reduce costs and environmental impact. The existing external walls were cut at cill level of the original house, filled, and used as retaining walls providing a new raised ground floor level 1.2 metres above the original. Building material salvaged from walls above cill level was re-used where appropriate as fill below the new ground floor slab. A lower ground floor level was formed by tanking a leg of the original ground floor.

The project is a contemporary interpretation of an Irish Bungalow, answering issues of context, planning and site levels. Three blocks sit on the site connected through an interlocking knuckle hall linking the uses of living, kitchen/dining and sleeping. The ‘light chimneys’ direct light deep into these spaces leaving an ecclesiastic glow in the space and act as mini stacks for natural ventilation of the spaces.

Additional floor area and natural light were primary drivers for the scheme, as the previous house had been dominated by a long and eternally dark corridor surrounded by a series of box rooms. The project uses both direct and borrowed light from the light funnels. The two-storey Sleeping block is a tanked part-basement polished white concrete floor built on the existing slab, a void punched through the floor above brings light to the new hall below. The rooms are lit by tilting/pivoting/swinging large format hardwood windows and doors using a modular size of 2.25m x 1.5m throughout.

The upper floor is supported on a cranked beam giving additional height to the first floor rooms without overly raising the ridge level and retaining the appearance of bungalow externally. The crank in the beam returns space to the lower level bedrooms enabling the larger format windows to pull in more light at this level. The entire first floor level is lit by the large light chimney, providing direct and borrowed light to the bedrooms and study by use of internal rooflights, screens and voids. 
The living spaces in the front block can be combined by folding back two large triangular flush screens, 1.5m x 4.5m, leaving the central chimney in the round.

The kitchen/dining block is an addition to the original footprint providing an 8m x 8m square floor with pulled-in slider and overhang forming a porch between the adjoining utility and back garden. Light falls from above via the off-centre light funnel.

397450_273659799430359_1015118395_n.jpg
555462_273660042763668_617797954_n.jpg
295316_273660016097004_2140033991_n.jpg
14753_273659996097006_607554086_n.jpg
523344_273659686097037_1046009952_n.jpg
533688_273659709430368_629305705_n.jpg
554291_273659652763707_71459426_n.jpg
602969_273659719430367_135881118_n.jpg
485941_273659736097032_856607549_n.jpg
59584_273659756097030_763111519_n.jpg
536948_273659776097028_719156516_n.jpg
391284_273659816097024_163857435_n.jpg
58197_273659839430355_602607387_n.jpg
734966_273659852763687_1347644240_n.jpg
542373_273659879430351_968742656_n.jpg
46324_273659982763674_71680342_n.jpg
69645_273659902763682_1183641661_n.jpg
316948_273659926097013_1603297288_n.jpg
555198_273659956097010_1370975019_n.jpg
69605_273652429431096_306582081_n.jpg
550129_273652359431103_1600755186_n.jpg
62343_273652369431102_2041565032_n.jpg
46810_273652376097768_593296908_n.jpg
542483_273652426097763_1662915323_n.jpg
386991_273652416097764_143453229_n.jpg
Follow Us

© 2019 Dathanna Architecture. 

  • Instagram Social Icon
  • Houzz Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Classic
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn App Icon
  • RSS App Icon