existing.jpg

existing rear.jpg

option 1 & 3 proposed.jpg

option 1 & 3 proposed rear.jpg

existing front.jpg

existing rear.jpg

option 1 & 3 proposed.jpg

option 1 & 3 proposed rear.jpg

SANDYFORD III - RENOVATION AND EXTENSION WORKS

DATA AND CREDITS

 

 

 

CLIENT - PRIVATE

 

LOCATION - SANDYFORD, DUBLIN 18

 

HOUSE - DETACHED TWO STOREY DWELLING WITH ATTIC CONVERSION

ON-SITE: 2015

 

CIVIC / STRUCTURAL ENGINEER: DENIS KELLY ASSOCIATES

 

MAIN CONTRACTOR: CLARINDA CONSTRUCTION

 

KITCHEN: THOMAS KITCHEN KRAFT

 

STATUS - COMPLETED

 

The existing family bathroom at first level and adjacent nursery to the front were wholly unsuitable, as the bathroom was too small to accommodate a bath, and the nursery was too small to allow for future conversion to a bedroom.  The staircase to the attic level also posed a number of problems; it compromised access to a bedroom at first level, and the pitch of the staircase was dangerously steep, therefore limiting access.

 

The new proposals allow for two extended sections:

 

a) a pop-out extension to the front / side of the existing dwelling to provide a new family bathroom, and adequately sized third bedroom to the front of the property.

 

b) an extension to the rear of the property to allow for a reconfigured winding staircase to the attic level, and a new corridor at first floor level allowing for ample access to both existing bedrooms.  Furthermore, the extension to the rear allows for a cranked window system to be installed; by continuing the eaves level of the existing rear roof, the existing bedrooms may be extended in area, allowing for greater built-in storage, improved daylight throughout with minimal impact to the existing layouts / neighbouring properties.

 

While the area of the proposed extension is extremely small, it contributes greatly to the improved rationalisation of the internal plan layout, and creates a much more user friendly family home.

Check out our Houzz.ie Tour Feature Interview for more details.

Side elevation

Rear elevation

Ground to first level staircase

Staircase to attic

Staircase to attic

Stairwell view from attic

First level family bathroom

Kitchen

"BEFORE IMAGES" (above)

PROJECT DETAILS

 

The existing property was a circa 2002 detached two storey dwelling with converted attic.  The house was originally constructed as a side garden development, which is reflected internally with some unusual geometries throughout.  The existing house comprises of living, downstairs bathroom and playroom at ground level with a single storey kitchen / dining area to the rear, family bathroom, nursery and two bedrooms at first level, with a converted attic space at the uppermost level.  The client brief for this project was to rationalise the internal plan layout, create a functional family bathroom with adequate room for a bath, and also to improve storage areas in the existing bedrooms.  The final challenge was to rationalise access to the attic room; currently an open tread staircase with a pitch of almost 60 degrees, which was unsafe for unsupervised use with young children.

External elevation (front) 01
External elevation (front) 02
Rear elevation; kitchen
Kitchen viewed from decking
Refurbished family sitting room
Bookshelves in kitchen
Panoramic view of kitchen
Panoramic view of kitchen
Dining area
Refurbishment of kitchen
Panoramic view of kitchen
Downstairs bathroom
New staircase - ground to first
Staircase landing - first floor
Staircase to attic room
Extended family bathroom
Cranked windows - new master bedroom
Bedroom 2
Bedroom 2
New staircases
Attic room
Follow Us

© 2019 Dathanna Architecture. 

  • Instagram Social Icon
  • Houzz Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Classic
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn App Icon
  • RSS App Icon