SANDYFORD II - RENOVATION AND ATTIC CONVERSION

DATA AND CREDITS

 

 

 

CLIENT - PRIVATE

 

LOCATION - SANDYFORD, DUBLIN 18

 

HOUSE - SEMI DETACHED TWO STOREY DWELLING

 

ON-SITE: JANUARY - MARCH 2014

 

CIVIC / STRUCTURAL ENGINEER: JAMES MCGINLEY, GARLAND CONSULTING ENGINEERS

 

MAIN CONTRACTOR: HIGCON CONSTRUCTION

 

KITCHEN: THOMAS KITCHEN KRAFT 

 

LANDSCAPING: CLASSIC TOUCH LANDSCAPES

 

STATUS - COMPLETED

PROJECT DETAILS

 

The existing property is a c. 1990's semi-detached two storey three bedroomed dwelling, with single storey living room to the rear.  The property was extensively flood damaged in July 2013, due to the partial collapse of timber beams supporting the water tank at attic level.  The kitchen and sitting room areas at ground level were damaged beyond repair and a full refurbishment was required at ground level.  In undertaking the works, the clients sought to redevelop the ground level, creating a brighter open plan kitchen / living / dining area at ground level, with a small utility for boilers and washing machine, and adding a downstairs WC.

 

In addition to this, and while refurbishment works were being planned the clients also decided to take the opportunity to increase insulation levels throughout, and also to convert their existing attic space to an additional childrens bedroom.

 

A largely un-used fireplace and chimney were demolished from the single storey rear elevation, opening up the rear of the house and creating a new relationship between the rear garden and the living / dining area.  Both the side and rear elevations were opened up by introducing large feature double glazed aluminium sliding doors immediately enhancing daylight levels.  A new steel beam and column system was inserted to carry the weight of the upper level external wall at first level, thus allowing for the open plan kitchen / living / dining area.  A new galley style kitchen with central double width island now form the centrepiece of the family kitchen.  Existing internal panel doors were replaced with shaker style doors with opaque glazing, allowing daylight to further penetrate to the centre of the house.  The overall appearance of the ground level has been modernised; by dispensing with existing skirting boards and replacing door frames and architraves, with shadow gaps and full width frames with a routered detail, it allows for a modern crisp appearace throughout, in keeping with the open plan area to the rear.

 

Upstairs, minor alterations were made to one of the existing bedrooms to accommodate a new staircase between first floor level and the new bedroom at attic level.  Two no. new velux windows were inserted in the rear face of the exisitng roof allowing natural light to flood into the bedroom space, and also providing excellent views of the Dublin Mountains.  A bespoke desk and shelving unit provide a fitted study area, concealing a boxed out section providing headroom to the staircase below, and a small alcove to the side doubles as a walk-in wardrobe area.  Further storage areas are provided by installing flush doors to access crawl space storage in the eaves.

 

In terms of improving energy efficiency, the existing heating installation was extended to attic level, and zones were introduced.  A new insulated hot water cylinder has been installed, and mechanical and electrical upgrades have been carried out throughout.  

 

 

Construction stage
Construction - open plan kitchen
Construction - new glazing
Design of desk in attic room
Living room
Living room
Living room (fireplace now removed)
Living room
Original kitchen
Rear elevation (single storey)

CLIENT TESTIMONIAL

 

"Dathanna Architecture - Professional, Personal, Creative and Committed.

 

We are delighted with the work that was completed as part of our house renovation. Our decision to have Alan and Deirdre from Dathanna Architecture involved in the project was the best decision that we made. They took a lot of the hassle away from us. I would not hesitate in recommending them to anyone considering a home build or renovation.

 

They are both really personable and immediately captured the vision of what we were trying to achieve. They are clearly well qualified and know what they are talking about. This immediately puts you at ease and you can trust them. We immediately felt that they were committed to giving us a new fresh look to our home. They took on board our ideas whilst also adding in some creative ideas of their own that they felt would make the difference (They were right).

 

They are both very professional. They are always quick to respond and nothing ever seems to be a hassle. They built a strong relationship with the builder and this delivered a project that was on time and in budget. Thanks to Alan and Deirdre for reinventing our home (A new bright, warm and spacious home). We are delighted with the results."

© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography
© Marcin Bialek Photography

"BEFORE IMAGES" (above, taken post water  damage)

 

"SNAPSHOTS DURING CONSTRUCTION"

(below)