BALLINTEER I - SIDE GARDEN DEVELOPMENT

DATA AND CREDITS

 

 

 

CLIENT - PRIVATE

 

LOCATION - BALLINTEER, DUBLIN 16

 

HOUSE - MODIFICATIONS TO EXISTING DWELLING, SUBDIVISION OF SITE & CONSTRUCTION OF NEW TWO BEDROOM HOUSE AS SIDE GARDEN DEVELOPMENT

 

ON-SITE: JANUARY - JUNE 2016

 

CIVIC / STRUCTURAL ENGINEER: EIRENG CONSULTING ENGINEERS

 

MAIN CONTRACTOR: AMAZON DEVELOPMENTS 

KITCHEN: THOMAS KITCHEN KRAFT 

 

BER / ENERGY CONSULTANTS: 2EVA (MARK SHIRLEY)

 

STATUS - COMPLETED

 

"BEFORE / PROGRESS ON SITE IMAGES" 

 

Show More

PROJECT DETAILS

 

Ballinteer I is located in a highly residential area and the original semi-detached property was constructed in the 1970's. The existing property was a semi-detached two storey dwelling with three bedrooms, with a single storey extension to the side and rear. The property sits on a corner site within a quiet cul-de-sac in a strong settled community. The design brief was to ascertain if it would be possible to construct a new side garden development for the current owners. Given the site constraints, and in order to facilitate the project, the brief also required the reconfiguration of the existing property.

 

PROPOSAL

The later single storey extension element to the side of the original dwelling was demolished, in order to facilitate the subdivision of the site, and construction of a new two bedroom (two storey with converted attic for storage space) in the side garden, with the long term intention that the current owners downsize to the new, smaller dwelling. 

The entrance to the new dwelling is located on the side elevation, maximizing privacy but also addressing the estate cul-de-sac. The line of the lean-to porch which is a feature of the area on the front is also picked up by a step out at ground level, with a flat roof. To the rear, a large kitchen / dining area is located, with large feature sliding doors opening out to extend the kitchen / dining area into the garden.

 

The main entrance hall is located within the centre of the plan, with a downstairs WC located below the main staircase.  

 

At first floor level, the main bathroom is situated, with two no bedrooms in total.  Finally the attic level will form a secondary living / home office area with ample roof lights ensuring that plenty of natural light will punctuate the space.

 

The design is such that it respects the ridge-lines, and plot lines of the existing dwellings, while aiming to create a dual aspect house, with both the front and side elevation addressing the main estate road, and also the cul-de-sac.

 

Energy efficiency is also a focal point throughout the design, with the aim of achieving an A3-rated BER.

Beech Lawn 7
Beech Lawn 18
Beech Lawn 17
Beech Lawn 19
Beech Lawn 10
Beech Lawn 47
Beech Lawn 46
Beech Lawn 363
Beech Lawn 35
Beech Lawn 26
Beech Lawn 48
Beech Lawn 30
Beech Lawn 21
Beech Lawn 18
Beech Lawn 14
Beech Lawn 1
Follow Us

© 2019 Dathanna Architecture. 

  • Instagram Social Icon
  • Houzz Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Classic
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn App Icon
  • RSS App Icon